Actuele informatie

Vanaf 11 februari (de start van cursusperiode 3 / E) verandert er van alles bij onze krachtsportlocatie Kratistos. De grootste wijziging is dat met ingang van die datum iedereen met een geldige OlymPas* gratis vrij mag sporten in Kratistos. Tevens worden de openingstijden verruimd. Daarnaast wordt er een kleine bijbetaling gevraagd voor het volgen van een van de krachtsportcursussen (kleine groepen, intensieve begeleiding).
 
*) Je mag alleen vrij trainen in Kratistos als je over een gratis Kratistos-sticker beschikt (hieronder kun je lezen hoe je deze sticker kunt verkrijgen).
 
2e Fitnesslocatie: Vrij sporten in Kratistos met je OlymPas
Iedereen die een Kratistos-sticker op zijn OlymPas heeft, mag tijdens de openingstijden vrij komen trainen in Kratistos. De openingstijden worden verruimd, zodat je ook al vroeg in de ochtend terecht kan. We hopen hiermee de drukte in onze reguliere fitnessruimte te verlagen.
De Kratistos –sticker kun je krijgen na het volgen van een gratis kennismakingsles of tijdens /na het volgen van een van de cursussen in Kratistos: Cross challenge, Cross circuit of Krachttraining voor beginners (gemengd of voor vrouwen). 
 
Openingstijden Kratistos
De huidige openingstijden (van toepassing tot 11 februari) van Kratistos vind je hier.
 
Met ingang van 11 februari worden de openingstijden van Kartistos verruimd en gelden de volgende openingstijden**:
Maandag 07.00 - 22.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag 07.00 - 20.30 uur
Zaterdag & zondag 09.30 - 14.30 uur

 

**) Op diverse tijden worden er cursussen gegeven in Kratistos. Tijdens deze cursussen is de ruimte om vrij te trainen beperkt.
 
Bijbetaling cursussen
Voor deelname aan een van onze krachtsportcursussen is naast een geldige OlymPas ook het betalen van een kleine bijdrage verplicht, omdat we bij deze cursussen trainen in kleine groepen met intensieve begeleiding.
 
Voor vijfweekse cursussen (Krachttraining voor beginners) geldt een bijbetaling van € 5 (categorie A) en € 10 (categorie B, C en X). Voor de tienweekse cursussen (Cross challenge, Cross circuit) moet er € 10 (categorie A) en € 20 (categorie B, C en X) worden bijbetaald.
Deel op:
 

BTW Vrijstelling voor sport.

Met ingang van 1 januari 2019 zijn vele sportdiensten, die zonder winstoogmerk worden geleverd, vrijgesteld van BTW. Dit komt door Europese regelgeving die vanaf dat moment ook van toepassing wordt op de Nederlandse situatie, en daarmee ook op Sportcentrum Olympos dat wordt beheerd door de Utrechtse Studenten Sportstichting Mesa Cosa (hierna Mesa Cosa)
 
Dat klinkt mooi: “Vrijgesteld van BTW”, maar dat is het niet. Sportorganisaties die geen winst beogen mogen namelijk ook geen BTW op hun inkopen meer verrekenen
Dat betekent dat de BTW op kosten van onderhoud, water & energie, freelance docenten, sportmaterialen, schoonmaak etc. niet meer in aftrek mogen worden gebracht en Mesa Cosa die dus niet terugkrijgt van de Belastingdienst. Dit betekent dat organisaties zoals Mesa Cosa/ Olympos geconfronteerd worden met hogere kosten. 
 
Helaas zijn wij genoodzaakt een deel van die kostenstijging aan onze sporters en huurders door te belasten. Hierbij proberen we in het oog te houden dat de kostenstijging niet zodanig is dat we voor met name studenten en medewerkers duurder worden dan de “markt”. Deze tariefsverhoging dekt echter niet de volledige kostenverhoging ten gevolge van de BTW-aanpassingen in de wet. We bestuderen nog welke opties er zijn om de negatieve gevolgen te minimaliseren.
 
Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwe tarieven en een aantal vragen en antwoorden.
 

Wat betekent dit voor de tarieven van de OlymPas? 

In het tarief van de OlymPas zat tot en met 31 december 2018  6% BTW, die per 1 januari 2019 vervalt. Een belangrijk deel van de kosten stijgt echter met 21%. We willen deze kostenstijging geleidelijk, in stappen doorbelasten in de OlymPas: 
  • Per 1 februari 2019 verhogen we de prijs met ongeveer 4% (dat is € 5 per jaarkaart voor een student). 
  • Bij aanvang van het volgende academisch jaar nogmaals met ongeveer 4% (dat is nog een keer € 5 voor een student).
 
Dit leidt tot de volgende tarieven:
 
Tarieven OlymPas Huidige situatie Prijsaanpassing
per 1/2/19

Prijsaanpassing*

per 1/8/19

  jaar maand jaar maand jaar maand
Categorie A € 130 € 15,50 € 135 € 16,50 € 140 € 16,70
Categorie B € 249,50 € 24,95 € 260 € 26 € 270 € 27
Categorie C € 365 € 36,50 € 380 € 38 € 395 € 39,50
Categorie X € 328,50 € 32,85 € 342 € 34,20 € 355,50 € 35,50

 

*) Beoogd per 1/8/2019 afhankelijk van de afspraken met de grote financiers / contractpartners.

 

Hoe gaat het met lopende OlymPassen?

Lopende abonnementen zijn gewoon geldig tot het einde van hun looptijd. Het moment van verlengen bepaalt het tarief voor de verlengingsperiode.
 

Maar de BTW stijgt toch van 6% naar 9%, hoe zit dat dan?

Dat is een samenloop van omstandigheden. Inderdaad stijgt het (lage) BTW-percentage op bijv. levensmiddelen, de kapper, etc. (dat vroeger ook voor sport gold) van 6% naar 9%. Voor commerciële aanbieders (zoals fitnesscentra) zal dat ook gelden. Maar voor niet- commerciële sportaanbieders (zoals verenigingen en stichtingen als Mesa Cosa) geldt dat niet; die worden “Vrijgesteld van BTW”.
 

Ik dacht dat het bedoeld was om sportdeelname te bevorderen?

Ja, dat is het doel van zowel de EU als van de Nederlandse overheid, maar feitelijk is het zo dat we in Nederland de BTW-wetgeving altijd in ons voordeel hebben kunnen gebruiken en dat voordeel valt nu weg. Dit geldt ook voor gemeenten en andere Universitaire sportcentra. 
Het is daarmee eerlijker geworden internationaal en voor de commerciële aanbieders tegenover maatschappelijke aanbieders (zoals sportverenigingen en Mesa Cosa), maar het pakt voor ons en onze sporters juist niet gunstig uit.
 

Waren er geen subsidies om de klap op te vangen?

Inderdaad, er zijn subsidies voor met name de aanschaf van sportmaterialen en vernieuwing van sportterreinen. Maar die subsidie is niet structureel (max 4 jaar) en de pot beperkt. We verwachten dan ook dat we in het eerste jaar wel wat subsidie kunnen verwerven, maar uiteindelijk zullen we het ook zonder dergelijke subsidies moeten stellen. Bovendien dekt die subsidie geen lopende kosten als docenten, schoonmaak, gas, water, licht en regulier onderhoud. 
 

Meer informatie?

Deel op:
 
Beste OlymPashouder, 
 
Over een niet al te lange tijd staat de 12e editie van het Open Toernooi van TC de Uithof weer voor de deur, wederom onder de naam “RG sports Open”. Een week lang tennis in alle speelsterktes op de tennisbanen van Sportcentrum Olympos. We verwachten ook dit jaar weer veel inschrijvingen en zullen daarom mogelijk alle banen beschikbaar stellen voor het spelen van wedstrijden.
 
Uiteraard willen we hierbij rekening houden met vrijspeelmomenten voor OlymPashouders. Hieronder zal het een en ander verduidelijkt worden. 
 
Het toernooi vindt plaats van 2 t/m 10 maart 2019. Doordeweeks houdt dit in dat er overdag tot 18.00 uur meerdere banen beschikbaar zijn om vrij te tennissen. In de weekenden zijn er ook mogelijkheden om vrij te spelen.
 
Het gaat voornamelijk om de doordeweekse uren na 18.00 waar wij een beroep willen doen op uw begrip. Door tussen 18.00 en 23.00 uur gebruik te kunnen maken van 9 banen, is het voor ons mogelijk het toernooi uit te breiden en nog bekender te worden in de regio. 
 
In overleg met Olympos creëren we tijdens het toernooi echter wel een mogelijkheid om op de doordeweekse avonden een balletje te slaan. Mocht u hiervan gebruik willen maken, wilt u zich dan voor 23.59 uur op donderdag 21 februari inschrijven op één van onderstaande tijdsloten? Wij zullen dit tijdslot dan voor u inroosteren. Bij deze regeling geldt wel dat wie zich het eerste inschrijft, het eerste recht krijgt op het desbetreffende tijdslot.
 
  • Tijdslot 1: 18.00-18.45 uur
  • Tijdslot 2: 18.45-19.30 uur
  • Tijdslot 3: 19.30-20.15 uur
  • Tijdslot 4: 20.15-21.00 uur
  • Tijdslot 5: 21.00-21.45 uur
  • Tijdslot 6: 21.45-22.30 uur
 
Mocht u gebruik willen maken van de regeling dan kunt u mailen naar opentoernooi@tcdeuithof.nl. Vermeld hierbij de datum, het tijdslot, uw naam en telefoonnummer. De wedstrijdleiding zal de slots vervolgens indelen en meenemen in de toernooiplanning.
 
Nogmaals willen wij een beroep doen op uw begrip en u verzoeken gedurende de toernooiweek zoveel mogelijk overdag vrij te tennissen. Wij nodigen u natuurlijk van harte uit om deel te nemen aan het RG sports Open 2018 (mits lid van de KNLTB), en anders als toeschouwer van de prachtige wedstrijden te komen genieten.
 
Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan vernemen wij dat graag. 
 
Met sportieve groet, 
 
De Open Toernooicommissie 2019
TC de Uithof
Deel op:
 
Bel de sportdesk via
(030) 253 4471
© Olympos 2019
design by flow