Actuele informatie

BTW Vrijstelling voor sport.

Met ingang van 1 januari 2019 zijn vele sportdiensten, die zonder winstoogmerk worden geleverd, vrijgesteld van BTW. Dit komt door Europese regelgeving die vanaf dat moment ook van toepassing wordt op de Nederlandse situatie, en daarmee ook op Sportcentrum Olympos dat wordt beheerd door de Utrechtse Studenten Sportstichting Mesa Cosa (hierna Mesa Cosa)
 
Dat klinkt mooi: “Vrijgesteld van BTW”, maar dat is het niet. Sportorganisaties die geen winst beogen mogen namelijk ook geen BTW op hun inkopen meer verrekenen
Dat betekent dat de BTW op kosten van onderhoud, water & energie, freelance docenten, sportmaterialen, schoonmaak etc. niet meer in aftrek mogen worden gebracht en Mesa Cosa die dus niet terugkrijgt van de Belastingdienst. Dit betekent dat organisaties zoals Mesa Cosa/ Olympos geconfronteerd worden met hogere kosten. 
 
Helaas zijn wij genoodzaakt een deel van die kostenstijging aan onze sporters en huurders door te belasten. Hierbij proberen we in het oog te houden dat de kostenstijging niet zodanig is dat we voor met name studenten en medewerkers duurder worden dan de “markt”. Deze tariefsverhoging dekt echter niet de volledige kostenverhoging ten gevolge van de BTW-aanpassingen in de wet. We bestuderen nog welke opties er zijn om de negatieve gevolgen te minimaliseren.
 
Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwe tarieven en een aantal vragen en antwoorden.
 

Wat betekent dit voor de tarieven van de OlymPas? 

In het tarief van de OlymPas zat tot en met 31 december 2018  6% BTW, welke per 1/1/2019 vervalt. Een belangrijk deel van de kosten stijgt echter met 21%. We willen deze kostenstijging geleidelijk, in stappen doorbelasten in de OlymPas: 
 • Per 1 januari 2019 houden we de prijs van de OlymPas nog een maand gelijk. 
 • Per 1 februari 2019 verhogen we de prijs met ongeveer 4% (dat is € 5 per jaarkaart voor een student). 
 • Bij aanvang van het volgende academisch jaar nogmaals met ongeveer 4% (dat is nog een keer € 5 voor een student).
 
Dit leidt tot de volgende tarieven:
 
Tarieven OlymPas Huidige situatie Prijsaanpassing
per 1/2/19

Prijsaanpassing*

per 1/8/19

  jaar maand jaar maand jaar maand
Categorie A € 130 € 15,50 € 135 € 16,50 € 140 € 16,70
Categorie B € 249,50 € 24,95 € 260 € 26,50 € 270 € 27,00
Categorie C € 365 € 36,50 € 380 € 38,50 € 395 €39,50
Categorie X € 328,50 € 32,85 € 342 € 34,20 € 355,50 € 35,50

 

*) Beoogd per 1/8/2019 afhankelijk van de afspraken met de grote financiers / contractpartners.

 

Hoe gaat het met lopende OlymPassen?

Lopende abonnementen zijn gewoon geldig tot het einde van hun looptijd. Het moment van verlengen bepaalt het tarief voor de verlengingsperiode.
 

Maar de BTW stijgt toch van 6% naar 9%, hoe zit dat dan?

Dat is een samenloop van omstandigheden. Inderdaad stijgt het (lage) BTW-percentage op bijv. brood, levensmiddelen, de kapper, etc. (dat vroeger ook voor sport gold) van 6% naar 9%. Voor commerciële aanbieders (zoals fitnesscentra) zal dat ook gelden. Maar voor niet- commerciële sportaanbieders (zoals verenigingen en stichtingen als Mesa Cosa) geldt dat niet; die worden “Vrijgesteld van BTW”.
 

Ik dacht dat het bedoeld was om sportdeelname te bevorderen?

Ja, dat is het doel van zowel de EU als van de Nederlandse overheid, maar feitelijk is het zo dat we in Nederland de BTW-wetgeving altijd in ons voordeel hebben kunnen gebruiken en dat voordeel valt nu weg. Dit geldt ook voor gemeenten en andere Universitaire sportcentra. 
Het is daarmee eerlijker geworden internationaal en voor de commerciële aanbieders tegenover maatschappelijke aanbieders (zoals sportverenigingen en Mesa Cosa), maar het pakt voor ons en onze sporters juist niet gunstig uit.
 

Waren er geen subsidies om de klap op te vangen?

Inderdaad, er zijn subsidies voor met name de aanschaf van sportmaterialen en vernieuwing van sportterreinen. Maar die subsidie is niet structureel (max 4 jaar) en de pot beperkt. Bovendien dekt die subsidie geen lopende kosten als docenten, schoonmaak, gas, water, licht en regulier onderhoud. We verwachten dan ook dat we in de eerste jaar wel wat subsidie kunnen verwerven, maar uiteindelijk zullen we het ook zonder dergelijke subsidies moeten stellen. 
 

Meer informatie?

Deel op:
 
Beste OlymPashouder, 
 
Over een niet al te lange tijd staat de 12e editie van het Open Toernooi van TC de Uithof weer voor de deur, wederom onder de naam “RG sports Open”. Een week lang tennis in alle speelsterktes op de tennisbanen van Sportcentrum Olympos. We verwachten ook dit jaar weer veel inschrijvingen en zullen daarom mogelijk alle banen beschikbaar stellen voor het spelen van wedstrijden.
 
Uiteraard willen we hierbij rekening houden met vrijspeelmomenten voor OlymPashouders. Hieronder zal het een en ander verduidelijkt worden. 
 
Het toernooi vindt plaats van 2 t/m 10 maart 2019. Doordeweeks houdt dit in dat er overdag tot 18.00 uur meerdere banen beschikbaar zijn om vrij te tennissen. In de weekenden zijn er ook mogelijkheden om vrij te spelen.
 
Het gaat voornamelijk om de doordeweekse uren na 18.00 waar wij een beroep willen doen op uw begrip. Door tussen 18.00 en 23.00 uur gebruik te kunnen maken van 9 banen, is het voor ons mogelijk het toernooi uit te breiden en nog bekender te worden in de regio. 
 
In overleg met Olympos creëren we tijdens het toernooi echter wel een mogelijkheid om op de doordeweekse avonden een balletje te slaan. Mocht u hiervan gebruik willen maken, wilt u zich dan voor 23.59 uur op donderdag 21 februari inschrijven op één van onderstaande tijdsloten? Wij zullen dit tijdslot dan voor u inroosteren. Bij deze regeling geldt wel dat wie zich het eerste inschrijft, het eerste recht krijgt op het desbetreffende tijdslot.
 
 • Tijdslot 1: 18.00-18.45 uur
 • Tijdslot 2: 18.45-19.30 uur
 • Tijdslot 3: 19.30-20.15 uur
 • Tijdslot 4: 20.15-21.00 uur
 • Tijdslot 5: 21.00-21.45 uur
 • Tijdslot 6: 21.45-22.30 uur
 
Mocht u gebruik willen maken van de regeling dan kunt u mailen naar opentoernooi@tcdeuithof.nl. Vermeld hierbij de datum, het tijdslot, uw naam en telefoonnummer. De wedstrijdleiding zal de slots vervolgens indelen en meenemen in de toernooiplanning.
 
Nogmaals willen wij een beroep doen op uw begrip en u verzoeken gedurende de toernooiweek zoveel mogelijk overdag vrij te tennissen. Wij nodigen u natuurlijk van harte uit om deel te nemen aan het RG sports Open 2018 (mits lid van de KNLTB), en anders als toeschouwer van de prachtige wedstrijden te komen genieten.
 
Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan vernemen wij dat graag. 
 
Met sportieve groet, 
 
De Open Toernooicommissie 2019
TC de Uithof
Deel op:
 

Ben je medewerker van een organisatie op het Utrecht Science Park – De Uithof of van een van onze partnerinstellingen* en heb je nog geen geldige OlymPas? Dan kun je het jaar 2019 goed beginnen en een gratis maandkaart ophalen in de maand januari, zonder verdere verplichtingen! Grijp je kans en probeer vrijblijvend en een maand lang onbeperkt verschillende sporten en lessen uit het brede aanbod gratis uit!

 

Looptijd actie

2 Januari t/m 31 januari 2019. Donderdag 31 januari is dus de laatste dag dat je naar de sportdesk kunt komen en je gratis maandkaart kunt laten aanmaken. Vanaf de datum van je gratis 'aanschaf' kun je een maand all-in gaan sporten! Je ontvangt een sticker met de einddatum van de geldigheid op je pas. 

 

Voor wie?

Deze Nieuwjaarsactie geldt voor alle medewerkers van organisaties en bedrijven op Utrecht Science Park – De Uithof (klik daarvoor hier) en alle medewerkers van onze partnerinstellingen*. Voorwaarde om gebruik te kunnen maken van deze actie is dat je nog géén OlymPas hebt op de datum van ‘aanschaf’ van je gratis maandkaart bij de sportdesk. 


*Onze partnerinstellingen : Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, Hubrecht institute, Westerdijk institute, Universiteit voor Humanistiek en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.  

 

Wat kan ik doen met de gratis OlymPas-maandkaart?

Een OlymPas geeft je toegang tot het zeer brede sportaanbod van Olympos! Klik hier om het complete sportaanbod te bekijken. Meer informatie over roosters vind je op deze website. Naast het brede aanbod dat voor iedereen toegankelijk is (zowel studenten als medewerkers), zijn er ook sporten (cursussen en groepslessen) die alléén voor medewerkers toegankelijk zijn. 

 

Hoe maak ik gebruik van deze actie?

 • Heb je geen OlymPas? Kom in januari naar de sportdesk van Olympos en laat een gratis maandkaart aanmaken. Het is handig als je je tevoren alvast via deze website gratis registreert (dat scheelt wachttijd bij de sportdesk).  
 • Klik hier om te zien wat je moet meenemen naar Olympos en dient te tonen bij de sportdesk (om aan te tonen dat je medewerker bent van een van de genoemde instellingen en dus mag deelnemen aan deze actie). Je OlymPas wordt vervolgens geprint. Vanaf dat moment gaat je OlymPas in en kun een maand gratis all-in sporten. Je betaalt géén inschrijfgeld en je OlymPas loopt na een maand automatisch af.
 • Heb je al wel een OlymPas, maar is deze niet meer geldig? Kom dan langs de sportdesk om je abonnement weer te activeren. Klik hier om te zien wat je daarna moet meenemen naar Olympos en dient te tonen bij de sportdesk. Je ontvangt een sticker met nieuwe geldigheidsdatum.
 • Als je wil gaan fitnessen maar weinig of nog geen ervaring hebt, schrijf je dan in voor een gratis introductieles fitness. Daarvoor kun je een afspraak maken bij de sportdesk, of via tel (030) 253 4471.
 • Check hieronder ook de voorwaarden van deze actie s.v.p.

 

Voorwaarden voor deelname:

 • Deelname aan deze actie is gratis; je betaalt géén inschrijfgeld en je OlymPas loopt automatisch na het verstrijken van de geldigheidstermijn af.
 • Deze actie kan alleen benut worden bij de sportdesk (en dus niet via de website). Zorg er wel voor dat je je tevoren alvast gratis via deze website registreert.
 • De actie is alleen geldig voor medewerkers die bij ontvangst van de gratis maand (het laten aanmaken van de gratis maandkaart bij de sportdesk) niet in het bezit zijn van een geldige OlymPas.
 • De OlymPas kan binnen openingstijden van de sportdesk op elke dag in de maand januari ‘aangeschaft’ worden, en is vanaf die dag een maand geldig. 

 

Openingstijden

Olympos heeft ruime openingstijden, waardoor het sporten makkelijker te combineren is met werk- en privérooster. 

 

Meer informatie

Sportcentrum Oympos, Uppsalalaan 3, Utrecht Science Park - De Uithof
Tel. (030) 253 4471, e-mail: info@olympos.nl, web: www.olympos.nl 
Volg ons op Facebook of Twitter
 
Deel op:
 
Bel de sportdesk via
(030) 253 4471
© Olympos 2019
design by flow