Actuele informatie

Heb je je al inschreven voor een afstand van de Utrecht Marathon op 12 mei?  Dit mooie evenement met start en finish op ons eigen Utrecht Science Park mag je eigenlijk niet missen. De route gaat langs de mooiste plekjes van ons stadsiee en de muziekpunten langs het parcours dopen de Utrecht Marathon om tot een echt sfeervol Utrechts evenement. Je kunt individueel deelnemen aan de kwart marathon (10.55 km), halve of hele marathon. Ook is er een mini-marathon voor kids van 4 t/m 12 jaar (1,5 km).
 
Leuker om met een team deel te nemen? Schrijf je dan met een team van 3 - 5 personen in voor de kwart marathon (10.55 km) in de Student Run, Hospital Run of Business Run! De tijden van de 3 snelste lopers in je team tellen mee in het teamklassement.
 
Ga naar de website van Utrecht Marathon voor meer info en inschrijving.

Let op: medewerkers van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Olympos kunnen gratis inschrijven (tot een bepaald maximum aantal deelnemers). Check hiervoor het intranet of andere interne kanalen van de eigen organisatie.

 

Hardlooptrainingen (gratis met OlymPas)

Goed voorbereid aan de start staan en een snelle tijd neerzetten? Schrijf je dan ook in voor een van onze hardlooptrainingen. Je kunt kiezen uit de training voor beginners, voor de 5/10 km, de halve/hele marathon of alle niveaus.
Elke 10 weken is er een nieuw instroommoment. Eén keer in de week trainen onder begeleiding van een professionele trainer zorgt ervoor dat je verantwoord en snel vooruit gaat, je techniek verbetert en je grenzen verlegt. De trainer geeft je wekelijks feedback. Lopen in een groep is bovendien heel motiverend én gezellig. Je loopt in de mooie omgeving van het Utrecht Science Park. 

Klik hier voor meer informatie over de hardlooptrainingen of om je direct in te schrijven.

 

Utrecht Science Park

De Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park is niet zomaar een sportevenement. De Utrecht Marathon maakt met de prachtige route een mooie verbinding met de stad en de regio Utrecht en sluit naadloos aan bij het Utrechtse ‘Healthy Urban Living’. Op het Utrecht Science Park werken we samen aan het verbeteren van gezondheid en kwaliteit van leven. Door met (kennis)partners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, Sportcentrum Olympos en KWF Kankerbestrijding samen te werken geven we inhoud aan het evenement. Zo haalt KWF geld op voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en kankeronderzoek in het Utrecht Science Park.

 

KWF: Ren tegen kanker!

Marathon Utrecht steunt KWF Kankerbestrijding. Ren jij ook tegen kanker? Geef jouw run extra betekenis door geld op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek. Dat is helaas hard nodig, want nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland de diagnose kanker. Het geld dat wordt opgehaald tijdens de Utrecht Marathon komt ten goede aan onderzoek naar kinderkanker in het Prinses Máxima Centrum op het Utrecht Science Park. Met je eigen actiepagina kun je je eenvoudig laten sponsoren. Zo'n actiepagina is snel gemaakt en te delen met je vrienden, familie, collega's, iedereen die je maar kent. Schrijf je hier in:

Deel op:
 
Vanaf 11 februari (de start van cursusperiode 3 / E) verandert er van alles bij onze krachtsportlocatie Kratistos. De grootste wijziging is dat met ingang van die datum iedereen met een geldige OlymPas* gratis vrij mag sporten in Kratistos. Tevens worden de openingstijden verruimd. Daarnaast wordt er een kleine bijbetaling gevraagd voor het volgen van een van de krachtsportcursussen (kleine groepen, intensieve begeleiding).
 
*) Je mag alleen vrij trainen in Kratistos als je over een gratis Kratistos-sticker beschikt (hieronder kun je lezen hoe je deze sticker kunt verkrijgen).
 
2e Fitnesslocatie: Vrij sporten in Kratistos met je OlymPas
Iedereen die een Kratistos-sticker op zijn OlymPas heeft, mag tijdens de openingstijden vrij komen trainen in Kratistos. De openingstijden worden verruimd, zodat je ook al vroeg in de ochtend terecht kan. We hopen hiermee de drukte in onze reguliere fitnessruimte te verlagen.
De Kratistos –sticker kun je krijgen na het volgen van een gratis kennismakingsles of tijdens /na het volgen van een van de cursussen in Kratistos: Cross challenge, Cross circuit of Krachttraining voor beginners (gemengd of voor vrouwen). 
 
Openingstijden Kratistos
De huidige openingstijden (van toepassing tot 11 februari) van Kratistos vind je hier.
 
Met ingang van 11 februari worden de openingstijden van Kartistos verruimd en gelden de volgende openingstijden**:
Maandag 07.00 - 22.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag 07.00 - 20.30 uur
Zaterdag & zondag 09.30 - 14.30 uur

 

**) Op diverse tijden worden er cursussen gegeven in Kratistos. Tijdens deze cursussen is de ruimte om vrij te trainen beperkt.
 
Bijbetaling cursussen
Voor deelname aan een van onze krachtsportcursussen is naast een geldige OlymPas ook het betalen van een kleine bijdrage verplicht, omdat we bij deze cursussen trainen in kleine groepen met intensieve begeleiding.
 
Voor vijfweekse cursussen (Krachttraining voor beginners) geldt een bijbetaling van € 5 (categorie A) en € 10 (categorie B, C en X). Voor de tienweekse cursussen (Cross challenge, Cross circuit) moet er € 10 (categorie A) en € 20 (categorie B, C en X) worden bijbetaald.
Deel op:
 

BTW Vrijstelling voor sport.

Met ingang van 1 januari 2019 zijn vele sportdiensten, die zonder winstoogmerk worden geleverd, vrijgesteld van BTW. Dit komt door Europese regelgeving die vanaf dat moment ook van toepassing wordt op de Nederlandse situatie, en daarmee ook op Sportcentrum Olympos dat wordt beheerd door de Utrechtse Studenten Sportstichting Mesa Cosa (hierna Mesa Cosa)
 
Dat klinkt mooi: “Vrijgesteld van BTW”, maar dat is het niet. Sportorganisaties die geen winst beogen mogen namelijk ook geen BTW op hun inkopen meer verrekenen
Dat betekent dat de BTW op kosten van onderhoud, water & energie, freelance docenten, sportmaterialen, schoonmaak etc. niet meer in aftrek mogen worden gebracht en Mesa Cosa die dus niet terugkrijgt van de Belastingdienst. Dit betekent dat organisaties zoals Mesa Cosa/ Olympos geconfronteerd worden met hogere kosten. 
 
Helaas zijn wij genoodzaakt een deel van die kostenstijging aan onze sporters en huurders door te belasten. Hierbij proberen we in het oog te houden dat de kostenstijging niet zodanig is dat we voor met name studenten en medewerkers duurder worden dan de “markt”. Deze tariefsverhoging dekt echter niet de volledige kostenverhoging ten gevolge van de BTW-aanpassingen in de wet. We bestuderen nog welke opties er zijn om de negatieve gevolgen te minimaliseren.
 
Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwe tarieven en een aantal vragen en antwoorden.
 

Wat betekent dit voor de tarieven van de OlymPas? 

In het tarief van de OlymPas zat tot en met 31 december 2018  6% BTW, die per 1 januari 2019 vervalt. Een belangrijk deel van de kosten stijgt echter met 21%. We willen deze kostenstijging geleidelijk, in stappen doorbelasten in de OlymPas: 
  • Per 1 februari 2019 verhogen we de prijs met ongeveer 4% (dat is € 5 per jaarkaart voor een student). 
  • Bij aanvang van het volgende academisch jaar nogmaals met ongeveer 4% (dat is nog een keer € 5 voor een student).
 
Dit leidt tot de volgende tarieven:
 
Tarieven OlymPas Huidige situatie Prijsaanpassing
per 1/2/19

Prijsaanpassing*

per 1/8/19

  jaar maand jaar maand jaar maand
Categorie A € 130 € 15,50 € 135 € 16,50 € 140 € 16,70
Categorie B € 249,50 € 24,95 € 260 € 26 € 270 € 27
Categorie C € 365 € 36,50 € 380 € 38 € 395 € 39,50
Categorie X € 328,50 € 32,85 € 342 € 34,20 € 355,50 € 35,50

 

*) Beoogd per 1/8/2019 afhankelijk van de afspraken met de grote financiers / contractpartners.

 

Hoe gaat het met lopende OlymPassen?

Lopende abonnementen zijn gewoon geldig tot het einde van hun looptijd. Het moment van verlengen bepaalt het tarief voor de verlengingsperiode.
 

Maar de BTW stijgt toch van 6% naar 9%, hoe zit dat dan?

Dat is een samenloop van omstandigheden. Inderdaad stijgt het (lage) BTW-percentage op bijv. levensmiddelen, de kapper, etc. (dat vroeger ook voor sport gold) van 6% naar 9%. Voor commerciële aanbieders (zoals fitnesscentra) zal dat ook gelden. Maar voor niet- commerciële sportaanbieders (zoals verenigingen en stichtingen als Mesa Cosa) geldt dat niet; die worden “Vrijgesteld van BTW”.
 

Ik dacht dat het bedoeld was om sportdeelname te bevorderen?

Ja, dat is het doel van zowel de EU als van de Nederlandse overheid, maar feitelijk is het zo dat we in Nederland de BTW-wetgeving altijd in ons voordeel hebben kunnen gebruiken en dat voordeel valt nu weg. Dit geldt ook voor gemeenten en andere Universitaire sportcentra. 
Het is daarmee eerlijker geworden internationaal en voor de commerciële aanbieders tegenover maatschappelijke aanbieders (zoals sportverenigingen en Mesa Cosa), maar het pakt voor ons en onze sporters juist niet gunstig uit.
 

Waren er geen subsidies om de klap op te vangen?

Inderdaad, er zijn subsidies voor met name de aanschaf van sportmaterialen en vernieuwing van sportterreinen. Maar die subsidie is niet structureel (max 4 jaar) en de pot beperkt. We verwachten dan ook dat we in het eerste jaar wel wat subsidie kunnen verwerven, maar uiteindelijk zullen we het ook zonder dergelijke subsidies moeten stellen. Bovendien dekt die subsidie geen lopende kosten als docenten, schoonmaak, gas, water, licht en regulier onderhoud. 
 

Meer informatie?

Deel op:
 
Bel de sportdesk via
(030) 253 4471
© Olympos 2019
design by flow